o Bademesterens sommerhytte

24.05.2021

Da Oslofjorden Friluftsråd skule pusse opp hytta for utleie, kontaktet de På Nytt for levering av gjenbrukskjøkken


Heidehaugen er et nydelig sted med masse historie i veggene. Dette er tidligere bademesteren i Oslo sitt feriested. Her kan man tenke seg det har vært mange deilige sommerdager fylt med bading og glede. Med de mange sengeplassene har det nok vært liv og røre her i stedets glansdager.

Hytta har stått tom i flere år og skal nå pusses opp av Oslofjorden Friluftsråd. Aftenposten skrev en artikkel om prosjektet da de nylig hadde startet. Prosjektet blir kaldt Gjenbrukshytta, så da kan det vel ikke passe bedre enn et kjøkken fra På Nytt.

https://www.aftenposten.no/oslo/i/eKGekg/oslofolk-faar-ny-hytte-naer-ingierstrand

På Heidehuagen stod det er lite retro-kjøkken fra før av. Overskapet var av heltre og i god stand. Det ville vi beholde. Vi antar at det er produsert en gang på slutten av 50-tallet. Benkeskapet var laget av tynne sponplater og har derfor ikke tålt tidens tann. Det heldekkende stålbeslaget var slitt og rustent, men vi tok det med hjem for å se om det kunne reddes.

Vi tok mål av rommet og lette frem passende skap fra vårt lager i Vestby.  Det ble tre benkenkeskap som vi har reddet i forbindelse med en oppussing. Skapene kommer fra en arbeiderbolig for ansatte på Norsk Hydro på Notodden. Kjøkkenet stod ferdig i 1942. Huset er en del av Verdensarven og er vernet. 

Når skapene har levet i 80 år, er det en god del lag med historie som må fjernes fra overflaten. Det kan virke trist, men for å få et flott resultat må tykke lag med rullemaling fjernes. På et tidspunkt har dette kjøkkenet vært dust hvitt og lysegrønt. Senere ble det malt i mørk brun og kraftig gul før det siste laget med hvitt og grått ble påført. 

Alle beslag ble plukket av for rensing og treverket er skrapet og varsomt pusset.

Det er laget to nye skuffer
Det er laget to nye skuffer

Når man fjerner all gammel maling er det viktig med grunning. Selv om kvistene er 80 år gamle kan de fremdeles presse seg gjennom ny maling. Grunningen bli naturligvis påført med pensel.

Dette er fargepaletten
Dette er fargepaletten

Når skapene var ferdig restaurert ble de forsvarlig fraktet til Heidehaugen med bil.

Små tilpassinger ble gjort på stedet

Vi klarte å redde den heldekkende stålvasken som var på Heidehaugen da vi kom

For å få bort lyden av stål limte vi på isolasjon på undersiden av vasken. Samme som blir brukt for å dempe lyd i biler.
For å få bort lyden av stål limte vi på isolasjon på undersiden av vasken. Samme som blir brukt for å dempe lyd i biler.

Dette prosjektet har vært veldig gøy å få være med på. Vi håper mange vil få glede av kjøkkenet mange lange sommere fremover.Tusen takk for oss. Vi sees På Nytt

På Nytt 
org nr 925 665 177 
Drevet av Webnode
Lag din egen hjemmeside gratis!