o Drøbakveien

20.12.2023

På Nytt har levert et nytt gammelt kjøkken til en stor gård i Vestby. Gården er fra 1700-tallet og vært pusset opp av ulike generasjoner gjennom tidene. Kjøkkenet som ble satt inn sist, en gang på 80-tallet, var så godt brukt at det måtte byttes ut.  Målet var å lage et praktisk modere kjøkken som ikke ser nytt ut. Her bor det en familie på 6 personer og rommet måtte bli en sosial sone med plass til mange. Vi har samlet skap og seksjoner fra 7 ulike kjøkken og satt dem sammen på nytt. Vi er fornøyd med resultatet og  her kan du se hvordan det ble:

(lister, lamper osv. kommer på plass på nyåret)



Prosessen


For å komme frem til en løsning som fungerte startet vi med å lage en skisse av det nye kjøkkenet med plasseringen av vask, kokesone og øy. Deretter fant vi seksjoner som kunne passe i størrelse og form. Til dette kjøkkenet har vi brukt deler fra 7 ulike kjøkken i tillegg til en masse eplekasser. Når seksjonene var skaffet laget vi en arbeidstegning slik at vi hadde en plan på hvordan hver enkelt seksjon skulle modifiseres. 

Benkeplatene er i laminat med underlimt vask i gull. På øya er det ekte  marmor.
Koketoppen har ventilator med utluft gjennom ytterveggen. Da slapp vi ventilator hengende på veggen. Benkeplata ved koketoppen er 70 cm dyp.
I øya er det stikkontakt på enden og USB kontakt mot sitteplassen for lading av mobil.

Noen utkast av arbeidstegninger:

Seksjonenes historie


Seksjonen under koketoppen er fra Svelvik

Denne lange seksjonen er hentet på en gård i Svelvik. Den har blitt flyttet flere ganger tidligere, og det er usikkert hvor gammel  den er. Skuffene er i massivtre og er tappet i hjørnene, så den kan være fra 30-40-tallet.
Det var store skader på stammen som nå er blitt reparert. Skjærefjelen er blendet av for å gi plass til den nedfelte koketoppen. Eplekasser er tilpasset for å lage skuffer på skinner med demping og fulluttrekk.


Seksjonen under vinduet er fra Sarpsborg

Seksjonen kommer fra huset til fabrikkmester Iversen på Sarpsborg Papp- og Papirfabrikk som sto ferdig i 1935. Huset er tegnet av arkitekt Arne Pedersen.
Høyden var litt lav, så skapet er bygget på både på oversiden og undersiden. De originale håndtakene var i plast som var blitt porøse. De er erstattet av nye gamle i metall. Inne i skapene er det satt inn bakker som opprinnelig kommer fra en garderobe i Gabels gate i Oslo.



Seksjonen under vasken er fra Ås

Seksjonen er hentet i en enebolig i sentrum av Ås. En gang i tiden ble det flyttet ned i utleiedelen av huset, så dette er gjenbruk av gjenbruk. Det er usikkert hvilket år kjøkkenet er produsert. Det var mye skader på skapet, det manglet endevange og det var tilpasset en utslagsvask. Skaden er reparert ved å felle inn trebiter, og det er laget et nytt frontstykke. De store håndtakene er byttet til små vridere av samme type som er på andres steder av kjøkkenet.


Fronten til oppvaskmaskinen er helt ny

Det fantes ikke integrerte oppvaskmaskiner på 40-tallet, så denne døren er helt ny. Den er laget av to lag kryssfiner malt i to farger for å gli inn med skrog og fronter.


Seksjonen på innsiden av øya er fra gården

Seksjonen har tidligere stått i hovedhuset, men ble fjernet da kjøkkenet ble pusset opp tidligere. I mange år har den stått i bakstestua i stabburet. Så har den kommet "hjem" igjen. Den lille knaggrekka som nå er malt rosa har hengt på skapet i alle år. Den er hjemmelaget av jern og spiker og måtte få bli med inne i varmen igjen.
Til hyllene er det tilpasset eplekasser som går på skinner med fulluttrekk og demping. 


Seksjonen på enden av øya er fra Gabels gate i Oslo

Seksjonen er en del av et kjøkken som har stått i en leilighet i Gabels gate i Oslo. Leiligheten er fra 1960 og har aldri blitt pusset opp tidligere. Damen som bodde der hadde bodd der siden den var ny :)
Skapet hadde håndtak i plast som var blitt porøst. De ble byttet med nye gamle i stål.


Overskapene er fra Notodden

Overskapene er fra arbeiderboligene til Norsk Hydro på Notodden. Boligfeltet er fra 1940 og står på UNESCOs verdensarvliste. Eieren fikk dispensasjon til å bytte kjøkkenet, så alt gjort etter boka.
Det fulgte ikke med skyvedører da vi hentet kjøkkenet, så de er hentet fra et skap fra Sagene Oslo.
Tørkerullen har vi integrert inne i overskapet. 
Låsene var defekte så de er byttet ut med runde vridere.


Høyskapet er reddet fra søpla

Høyskapet er nytt, men det er en feilbestilling som skulle kastes. For oss var det helt perfekt så vi fikk reddet det. 
Frontene er laget i kryssfiner. Benkeplaten ved koketoppen er 70 cm dyp, så høyskapet er bygget på i bakkant.


Her er kjøkkenet før oppussingen

På Nytt 
org nr 925 665 177 
Drevet av Webnode
Lag din egen hjemmeside gratis!